impreuna

impreuna

luni, 15 septembrie 2008

Spatiul Carpato-Danubiano-Pontic

Relieful Romaniei este foarte diversificat si complex. Pe marginile buchetului sunt campiile (30%), putin mai in interior sunt dealurile si podisurile (42%), apoi arcul Carpatilor (28%), care inconjoara Podisul Transilvaniei.

Nu as vrea sa-ti incarc memoria cu denumirea si asezarea tuturor formelor de relief, dar daca esti roman trebuie sa stii ca cele mai importante campii sunt Campia Romana si Campia de Vest.

Campia Romana

 

Delta Dunarii este cea mai noua unitate de relief din Romania, fiind totodata si cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa, acoperind o suprafata de 2.681 km2. In 1990 UNESCO a inclus Delta Dunarii printre rezervatiile biosferei.

Delta Dunarii

Daca vrei sa ajungi de la campie la munte nu poti rata frumusetile dealurilor si podisurilor. Dintre acestea va reamintesc Podisul Transilvaniei, Podisul Somesan, Piemondurile Vestice si Subcarpatii.

Podisul Transilvaniei

In sfarsit iata-ne ajunsi la formele de relief cele mai inalte din tara noastra, adica la munti. Principalele grupe in care se impart Carpatii pe teritoriul Romaniei sunt: Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali.
Cel mai inalt varf muntos este Varful Moldoveanu (2.544 m) situat in Masivul Fagaras.

Varful Moldoveanu
Daca din varful muntilor iti vine cheful sa te scalzi si sa te bronzezi, nu-ti ramane decat sa faci cunostinta cu Marea Neagra. Pe vremea romanilor aceasta se numea Pontus Euxinus si datorita acestei denumiri teritoriul tarii noastre se mai numeste si teritoriul Carpato-Danubiano-Pontic. Romania are iesire la Marea Neagra pe o distanta de 245 km.

Marea Neagra

Ca orice buchet de flori si Romania are nevoie de apa. Tocmai am mentionat principalele ape (Dunarea si Marea Neagra), bineinteles ca acestea nu ar  exista daca nu ar fi apele curgatoare care sa le alimenteze continuu. Principalele rauri sunt: Siret, Mures, Olt, Somes, Crisurile, Arges, Ialomita, Jiu si Prut. Fiecare la randul sau primind apele altor rauri si parauri.

Siriu

Nu uita! Nicio tara nu e mai frumoasa ca tara ta!

Un comentariu:

Anonim spunea...

o tara super tare, pacat nu stim sa o respectam